Vijesti

EcoSmartCities: Prekogranična natjecanja učenika
2018.11.12

U sklopu projekta EcoSmartCities, u Međugeneracijskom centru u Ludbregu održana su dva prekogranična natjecanja učenika četvrtih razreda osnovne škole Ludbreg i njihovih kolega, učenika iz mađarskog grada Zalaegerszega. Prvo natjecanje održano je u petak 9. studenoga 2018. godine u Međugeneracijskom centru u Ludbregu, a tjedan dana kasnije natjecanje je održano u Zalaegerszegu.


-Ludbreg želi biti zeleni grad, a kako bismo u tome uspjeli važno je uključiti sve dobne skupine. Djeca su odlično prihvatila ovaj projekt, pokazali su da su odlični u odvajanju otpada i vjerujem kako smo stvorili dobar zalog za budućnost – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Fokus ovog projekta je na osnaživanju kapaciteta svih dionika uključenih u sustave gospodarenja otpadom (građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i komunalnih poduzeća). Nedavno su u sklopu projekta u Ludbregu na dvije lokacije postavljeni moderni sustavi za gospodarenje otpadom koji obuhvaćaju opremanje podzemnim kontejnerima i upravljanje sustavom preko pametnih i održivih IT rješenja.

-U sklopu praktične radionice za djecu bila je pripremljena računalna igrica s tematikom razvrstavanja otpada kojom su se ona mogla zabaviti, pokazati svoje znanje i ponešto naučiti. Iako je cilj igre bio prvenstveno edukacijski, dodana je i natjecateljska komponenta pa je svakom djetetu bilo mjereno vrijeme u kojem je zadatak izvršen. Sva vremena su na kraju zbrojena te su proglašeni i pobjednici, a pobjednici su bila sva djeca koja su pokazala visoku razinu svijesti o zbrinjavanju i sortiranju otpada. Učenicima su podijeljeni poklon paketići i dodijeljene prigodne zahvalnice za sudjelovanje. Na samom kraju polaznici radionice ovjekovječili su ovo druženje sa zajedničkom fotografijom, a djeca su stekla nova znanja, uspomene i poneko novo prijateljstvo kazao je Robert Majhen, IT manager u “Luceri” koji je izradio računalnu igricu.

Projekt, također ima snažan prekogranični karakter jer će pojačati suradnju, kako između dvaju prekograničnih gradova, tako i različitih ciljanih skupina koje su direktno uključene u provedbu projekta.

Ukupno predviđeno trajanje projekta je 16 mjeseci dok je ukupna vrijednost projekta 204.943,00 EUR, a odobren je za sufinanciranje iz Programa suradnje INTERREG V-A Mađarska – Hrvatska 2014.-2020. Vodeći partner na projektu je Grad Ludbreg, a partner na projektu je Grad Zalaegerszeg iz Mađarske.

U sklopu ovog projekta nedavno je u Ludbregu postavljen sistem podzemnih kontejnera koji uključuje dva podzemna sustava s tri kontejnera od 2.200 litara koji su postavljeni na dvije lokacije, u Ulici Ivana Gundulića i u Ulici Augusta Šenoe, u blizini Dječjeg vrtića “Radost” Ludbreg.

Ovim sustavom se upravlja preko pametnih i održivih IT rješenja koje će omogućiti daljnju nadogradnju uspostavljenog sustava. Kroz uspostavu pametnog sustava podzemnih kontejnera Grad Ludbreg želi pozitivno utjecati na promjenu svijesti kod građana, povećati stupanj recikliranja i razvrstavanja otpada te unaprijediti sustav gospodarenja otpadom koji se temelji na inovativnoj infrastrukturi, pametnim rješenjima i najnovijim dostignućima na području zaštite okoliša.

leđa...Link na web stranicu Programa: www.huhr-cbc.com

Ova web stranica proizvedena je uz financijsku pomoć Europske unije. Sadržaj ove web stranice isključiva je odgovornost Grada Ludbrega i Grada Zalaegerszega i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.